google-chrome-new-logoMerhaba arkadaşlar. Uzun süredir aklımda olan şeyleri yoluna koymaya başlıyorum. Blogumda sadece kişisel yaşantımla ve düşüncelerimle ilgili yazılara yer vermek yerine diğer kategorilere de ağırlık vermeyi düşünüyorum. Bunun ilk somut adımını İnternet gazeteciliğine Google darbesi adlı yazımla atmıştım. Bu yazımın konusu da Google’ın web tarayıcısı olan Chrome.

Google Chrome hepimizin kullandığı tarayıcı neredeyse. Gerek sade ve şık tasarımı, gerekse kullandığı chromium alt yapısı sayesindeki hızlı işleyişi en cazip tarayıcı olmasını sağlıyor. Google’ın kendi ürünü olduğu için arama motoru konusunda zaten önde oluyor diğer tarayıcılara nazaran. İnternet adresini yazdığınız yere arayacağınız kelimeyi veya kelimeleri yazdığınızda otomatik olarak Google’da arama yapıp arama sonuçları sayfasını karşınıza getiriyor. Ek olarak, Gmail hesabınızla tarayıcınıza giriş yaparsanız Android işletim sistemli telefonunuzda kullandığınız Chrome ile de bilgisayarınızda kullandığınız Chrome’daki verilere ve arama geçmişlerine erişebiliyorsunuz.

Yukarıdaki özellikler en yüzeyselleri. Her programda olduğu gibi Chrome’da da tuş kombinasyonları var. Çoğu hemcinsimin bildiğini düşündüğüm, özellikle de internet işiyle uğraşanların sık kullandığı, gizli pencere kısayolu en yaygın olanı. Klavyenizde Ctrl+Shift+N tuşlarına bastığınızda gizli pencere açılıyor. Gizli denmesinin sebebi, yaptığınız aramaların, girdiğiniz internet sitelerinin ve giriş yaptığınız kullanıcı adıyla şifrelerin hiçbirinin kayıtlı kalmaması. Yani pencere açıkken ne yaptıysanız kapattığınız an her şey kayboluyor. Vegas’da olan Vegas’da kalır!

Google harici bir sitede arama yapmak istiyorsanız Chrome bunu sizler için çok basit hale getiriyor, bu işi kendi hallediyor. Örneğin; YouTube‘da bir klip arayacaksanız Chrome’u açıp internet adresi yazdığınız yere www.youtube.com yazdıktan sonra klavyenizdeki Tab tuşuna bastığınızda YouTube üzerinde arama yapmaya başlıyor. Yani Tab tuşuna bastıktan sonra Rihanna yazarsanız direkt olarak YouTube’da Rihanna araması yapıyor ve bu sayfayı karşınıza çıkartıyor. Tabi bu sadece YouTube ile sınırlı değil. www.emirdoan.com yazıp Tab tuşuna basarsanız da yazacağınız kelimeyi blogum üzerinde arayarak arama sonuçlarını karşınıza çıkartıyor.

Hazır Chrome’da hızlı ve kolay arama yapmayı anlatmışken hızlı başka bir işleme daha el atalım. Çoğunuz iddaa oynuyorsunuz ya da anlık olarak hesap makinesine ihtiyaç duyuyorsunuz. Hem bilgisayarda hem cep telefonlarında hesap makinesini açana kadar şayet önünüzde Chrome açıksa hızlı bir şekilde hesaplama yapmak mümkün. Yine internet adresi yazdığımız satıra örnek bir işlem yazarak enter’a bastığıımızda Google arama sayfasında bunun sonucunu bize veriyor. Örneğin; 315*8 yazıp enter‘a bastığınızda 2520 sonucunu Google size verecektir. Sadece böyle basit işlemlerle kalmıyor, (315+8)*(102-5) gibi parantezli bir işlemi yazsanız dahi sonucunun 31331 olduğunu size net olarak veriyor. Ufak bir hatırlatma; enter’a basmadan da anında alt tarafta işleminizin sonucunu görebilirsiniz.

Chrome’da ne yapıyorsak internet adresini yazdığımız satırda yapıyoruz. Bir başka kolaylık örneğine gelecek olursak; belirli bir sayıdaki saati yazıp eşittir işareti koyarsanız o saatin kaç güne tekabül ettiğini size söylüyor. Mesela; 3600 hours = yazıp enter’ bastığınızda 150 days yani 150 gün cevabını alacaksınız. Aynı şekilde gün olarak da yazarsanız kaç yıla denk geldiğini size söylüyor.

Açtığınız bir internet sayfasında zooma ihtiyacınız varsa Ctrl tuşuna basılı tutup mouse makarasını ileri sardığınızda sayfada zoom in yapıyor. Geri sardığınızda ise zoom out yapıyor, yani uzaklaştırıyor. Sağ üstte de yüzdelik olarak kaç oranında zoom yaptığınızı belirtiyor. İstediğiniz zaman Varsayılana sıfırlaya basarak orijinal görüntüsüne geri getirebilirsiniz.

Bir internet sayfasında gördüğünüz bir kelimeyi ya da kelimeleri mouse imlecinizle seçip adres satırına sürüklerseniz direk olarak o seçtiğiniz kelimeleri Google’da aratıyor. Bir diğer kolay yöntemi de seçtiğiniz kelimeye ya da kelimelere sağ tıklayıp Google arama motorunda ‘xxxxx’ terimlerini ara yazısına tıklatığınızda da aynı işlemi gerçekleştiriyor.

Windows bilgisayarların en güzel tuş kombinasyonlarından biri olan, mouse kullanmadan ekran geçişini sağlayan Alt+Tab Chrome’da farklı bir şekilde var. Ctrl+Tab tuşlarına bastığınızda Chrome’unuzda açık olan sekmeler arası geçişi sağlıyor. Tabi bu geçiş baştan sonra olacak şekilde sırasıyla devam ediyor. Şayet siz 5-10 sekme açık olarak çalışıyorsanız ve kargaşada sürekli farklı sekmeleri açmak zorunda kalıyorsanız sizin için daha da kolaylaştırıcı bir yöntemi var. İhtiyacınız olan sekmeler baştan sırasıyla 3. ve 8. sekmeler ise Ctrl+3‘e bastığınızda 3. sekme açılacaktır. 3. sekmede işinizi hallettikten sonra tek tek tüm sekmeleri gezmek ya da mouse ile sekmeyi denk getirmek yerine Ctrl+8‘e basarak 8. sekmeye hızlı bir şekilde geçiş yapabilirsiniz.

Chrome arama geçmişinizi kaydettiği için acil durumlarda da sizi kurtarmak için elinden geleni yapıyor. Yanlışlıkla bir sekmeyi kapattığınızda Ctrl+Shift+T tuşlarına bastığınızda son kapatılan sekme tekrar açılmış oluyor. Tabi bu olay Chrome’un gizli penceresinde geçerli olmuyor. Çünkü gizli pencere yukarıda da bahsettiğim gibi hiçbir arama geçmişini ve tarayıcı verisini elinde tutmuyor.

En basit tuş kombinasyonlarını da hatırlamak gerekirse;

  • Ctrl+T yeni sekme açıyor,
  • Ctrl+W açık sekmeyi kapatıyor,
  • Ctrl+N yeni bir pencere açıyor,
  • Ctrl+Shif+N yeni gizli pencere açıyor,
  • Ctrl+Shift+T son kapatılan sekmeyi geri açıyor.

Bu yazı için aklımda olan özellikleri ele aldım. İlerleyen günlerde aklıma gelen ya da yeni karşıma çıkan özellikler olursa 2. yazı adı altında yeniden sizler için paylaşırım. Eğer hala Opera ya da Mozilla kullanıyorsanız Chrome’u mutlaka kullanmayı deneyin.

Görüşmek üzere!