Bir şehir efsanesi: “Çılgın patronlar”
Vay babanın kemüğüne… 3 ay, dile kolay. Yazmamak kötü be mirim. Pası atmak lazım… Neyse; konu güzel. Bugüne kadar patronuyla çok iyi ilişkileri olan işçi grubu pek olmamıştır. Olduysa da yanlışlıkla olmuştur falan diye düşünebiliriz. Ama en çılgın, en efsane 9 patronu duymanız lazım! Niye 9 da 10 değil demeyin. 10.su da ülkemizin gururu Nevzat Aydın. Nam-ı diğer Yemeksepeti.com CEO’su. Neden 10. olduğunu bilmeyeniniz yoktur demeden hatırlatayım. Yemeksepeti geçtiğimiz günlerde 589 milyon dolar karşılığında Delivery Hero’ya satıldı. Ve her ne olduysa bu olaydan sonra oldu…
Nevzat Aydın ve ortakları bu satıştan elde edilen kardan kenara 27 milyon dolar ayırdılar. Vergilerini ödeyip 114 çalışanına eşit bir şekilde prim olarak dağıttılar. Neticede sitenin başarısı tüm ekibin idi ve onlar da böyle düşündü. Ne de güzel düşündü! Kişi başına tamı tamına 651 bin TL prim düştü. Yıllarca çalışarak erişebilecekleri hayallerine bir seferde erişebilecekler artık belki de. Tabi Nevzat Aydın Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdiği için bizim gözümüze çok büyük geliyor. Gelmeli de! Ama dünyada aynı cömertlikte 9 efsane patron daha yaşıyor!
İnsan Kaynakları departmanı cesur patrona ‘çalışanların mutsuzluğu’ adında rapor iletmiş. Dan Price da durmamış, maaşını neredeyse sıfıra indirmiş. Bir de herkese yüzde 400’e yakın zamlar yapmış. Cesur patronun çılgınlığından sonra şirketteki en düşük maaş alan çalışan yıllık 18 bin dolar yerine 70 bin dolar almaya başlamış.
Bart Lorant çalışanlarını tatile çıkmaya zorluyor bir de üzerine tatil masrafları için her yıl 7 bin 500 dolar para ödüyor. Fakat çok güzel iki şart sunuyor. İlk olarak herkes gerçekten bir tatil yapmış olacak ve tadını çıkartacak. Diğer şartı ise tatil süresince tamamen işten kopmaları. Zira şirketten bir kişiyle iletişim kurmak bile yasak. .
Patronunuzun size ofise gelmeyi yasakladığını düşünün! İşte medyanın dev şirketlerinden biri olan Virgin Group’un CEO’su Richard Branson çalışanlarına ofise gelmeyi yasakladı. Toplantılar da sadece acil durumlarda yapılıyor. Şirkette çalışmak yok, toplantı yok. Yalnızca evden yönetiyorsunuz işinizi ve para kazanıyorsunuz… Şuan şirket çalışanlarının %80’i evlerinden çalışıyor.
Patronunuz bütün şirkete “hadi millet tatile çıkıyoruz!” dese ne yapardınız? Diğer çılgın patron Çinli milyarder Li Jinyuan, 6 bin 400 çalışanıyla Fransa’ya tatile çıktı. Sebebi ise sıradan bir sebep değil elbet. Tiens Group Company adlı şirketinin 20. kuruluş yıl dönümü olması. Jinyuan’ın 6 bin 400 çalışanını Monaco’ya tatile götürmesinin faturası ise yaklaşık 15 milyon dolar tutmuş; bereket versin!
Muhteşem bir bahane ile 1700 çalışanını alıp 15 günlük bir Akdeniz turu düzenleyen patron; Oprah Winfrey… Dünyaca ünlü televizyoncu kendisinin 55. yaş günü sebebiyle çalışanlarına dev bir sürpriz yaptı. Çalışanlarıyla birlikte dev bir gemiye atlayıp Türkiye’den İspanya’ya neredeyse bütün Akdeniz kıyılarını dolaştı. Görkemli tatilde Oprah’a bir çalışanının maliyeti ise 7 bin dolar olmuş.
Bu patronun endişesi şirketinin mutluluğu ya da çalışanların konsantresi değil. Gelecek! Chieh Huang, çalışanlarının üzerindeki endişeyi fark etti: “çocuklarının gelecekleri” Hiç beklenmedik bir anda şu açıklamayı yaptı: “Çocuklarınızın sayısının ve masraflarının hiçbir önemi yok. Bütün üniversite harcamalarını ben yapacağım.” Huang’ın bu jesti ona “2015’in En İyi Patronu” ödülünü getirdi.
Single Platform şirketinin CEO’su Wiley Cerilli, radikal bir kararla şirketini en baştan kurdu. Yetmedi, 100 milyon dolara sattı. Bu satıştan beş kuruş bile koymadı cebine. Tıpkı Nevzat Aydın gibi performanslarına göre çalışanlarına prim olarak dağıttı. Şirketteki en yüksek prim 1 milyon doların üzerindeyken en düşük prim bile 10 bin dolardan az değildi.
Neredeyse her gıda ya da giyim firması çalışanlarına kendi ürünlerinden oluşan hediyeler dağıtır. Peki bu şirket elmas üretseydi? Elmas şirketi Diwali, tüm çalışanları hediye alacak şekilde ve çekilişle 200 ev, 570 araba ve 300’den fazla elmastan yapılmış mücevher dağıttı. Sebebi ne kuruluş yıl dönümü ne de moral. Hiçbir gerekçesi yok!
Yazının başında demiştim 9 patron diye. Sonuncusu en mütevazi hediyeyi vermiş çalışanlarına. Küçük bir teknoloji şirketinin kurucusu olan Dan Rice ve şirket çalışanları Game of Thrones hayranı. Pazartesi günleri gelen yeni bölümlerden dolayı kimsenin işe konsanstre olamaması sebebiyle, şirket yılda 10 bölüm için 10 gün izin tarifesi uygulamış. Böylece Rice Game of Thrones’un yeni bölümünün yayınlandığı günler işe gelmeyi yasaklamış.